Afstuderen bij Archin: Virtual Assistant

Jelle vertelt over zijn afstudeerstage
Kantoor Archin

Afstuderen bij Archin

Ik ben Jelle, 24 jaar, woonachtig in Meterik. Begin dit jaar zat ik nog op Fontys Hogescholen om mijn studie Software Engineering af te ronden. Hiervoor moest ik een afstudeeropdracht zoeken en waar is het beter dan een plek waar je lekker op de fiets heen kunt? Gelukkig werkten ze binnen Archin met dezelfde technieken als die ik geleerd had op school en kon ik meteen aan de bak.

De opdracht

Allereerst had ik een afstudeeropdracht nodig. Ik had twee jaar geleden al een afstudeeropdracht voorbij zien komen op de website van Archin. Ik vroeg of deze opdracht nog steeds beschikbaar was, en ja hoor ik kon beginnen aan de opdracht.

De opdracht heette 'Virtual Assistant'. Het idee van de Virtual Assistant is om taken uit het dagelijkse leven te vereenvoudigen. Dit doormiddel van een assistent die 24/7 beschikbaar is en razendsnel antwoord geeft aan de gebruiker. De assistent kan benaderd worden via beschikbare platformen zoals Slack of Facebook Messenger. Hieraan kun je vragen stellen of bepaalde taken geven. Deze assistent zal dan met de vraag of taak aan de slag gaan en het resultaat direct terugkoppelen.

Momenteel is de oplossing ingezet voor het interne registratiesysteem binnen Archin om bijvoorbeeld gewerkte uren te registreren en op te vragen via Slack. Verder kent de assistent nog talloze goede moppen 😉.

Het proces

Om het behaalde resultaat te bereiken hebben de software engineers van Archin en ik intensief met elkaar samengewerkt. Op school had ik geleerd om Agile te werk te gaan, met behulp van sprints. Een sprint is een periode van twee weken waarin je alle taken van een team op de kaart zet en deze uitvoert. Binnen Archin zelf werken ze ook met sprints, dus kon ik aansluiten bij de sprints van Archin. Hierdoor leerde ik hoe dit proces in het echte leven verloopt.

In de 20 weken die ik stage heb gelopen heb ik drie eindproducten opgeleverd:

Voor de backend moest ik het een en ander onderzoeken qua technieken die nodig zijn om een chat bot te maken. Hierbij heb ik de ruimte gekregen op zoek te gaan naar verschillende producten van verschillende partijen. Wel kreeg ik ondersteuning waar nodig om de uiteindelijke keuze te maken. De keus is gevallen op Dialogflow van Google. Dit product zorgt ervoor dat de menselijke taal wordt omgezet naar informatie die de computer begrijpt en zoekt hierbij naar een antwoord dat terug wordt gestuurd naar de gebruiker.

De website is voor de beheerders binnen Archin om de resultaten te monitoren en bij te sturen waar nodig is.

Uiteindelijk mocht ik de drie applicaties ergens gaan hosten en ook hier mocht ik zelf de keus maken waar dit het beste kon. Momenteel draaien de applicaties op Amazon Web Services (AWS) en worden updates automatisch gedeployed naar de servers op Amazon.

Indruk van Archin

Het proces is goed verlopen en de sfeer binnen Archin is in het algemeen zeer luchtig, maar als er serieus iets besproken moet worden staat het gehele team meteen voor je klaar. Omdat het zo'n kleine club is, is iedereen betrokken bij elkaar en wordt er vaak samen gespard over situaties die opgelost moeten worden.

Het vervolg

Omdat het zo goed is gegaan en ik dus ben afgestudeerd, ben ik aangenomen als software engineer. Hier ben ik nu één maand geleden begonnen en staat er meteen een nieuwe uitdaging voor mij aan de deur. Namelijk het ontwikkelen van een mobiele applicatie voor iOS en Android!

Net zoals bij de afstudeeropdracht komt er weer een stuk onderzoek aan te pas en wordt er veel ruimte gegeven voor het uitzoeken van huidige technieken. Dit is wel top; je kunt de nieuwste technieken gebruiken en samen een beargumenteerde keuze maken om tot een gewenst product te komen.

Ben je zelf student en op zoek naar een uitdagende afstudeerstage? Neem eens contact met ons op voor de mogelijkheden!

Jelle Houwen

Industriestraat 11 5961PG Horst

085 486 4110