De beste visualisaties voor jouw situatie
Als je werkt met grote hoeveelheden data, is het belangrijk om deze informatie op een efficiënte manier over te brengen aan je team. Het gebruik van visualisaties is daarbij van onschatbare waarde, maar welke visualisaties zijn het meest geschikt voor jouw situatie?
Allereerst is het belangrijk om te bedenken voor wie de informatie bedoeld is en welke informatie voor hen relevant is. Door je rapportage op te splitsen in meerdere bestanden of pagina's, kun je ervoor zorgen dat iedereen alleen de informatie krijgt die voor hen van belang is. Als je bijvoorbeeld verkoopcijfers hebt van een webshop, kan het marketingteam willen weten welke eigenschappen van jullie producten voor goede verkopen zorgen. Terwijl het inkoopteam juist geïnteresseerd is in welke producten op welk moment het meest populair zijn.
Chart Chooser
Vervolgens is het van belang om de juiste visualisaties te kiezen om de informatie over te brengen. Dr. Andrew Abela ontwierp hiervoor de "Chart Chooser". Dit stappenplan begint met de vraag "Wat wil je laten zien?" en biedt vervolgens keuzes uit vier categorieën visualisaties:
- Een vergelijking, bijvoorbeeld een lijngrafiek met 2 waarden.
- De relatie tussen 2 waarden, bijvoorbeeld een spreidingsplot.
- De distributie van een categorische waarde, bijvoorbeeld een histogram.
- De compositie van data, zoals een groep aan visualisaties die voornamelijk een enkele waarde tonen.

Vormgeving
Bij het ontwerpen van een dashboard is het ook belangrijk om de vormgeving in gedachten te houden. Het dashboard moet rustig en overzichtelijk zijn, waarbij je gebruik maakt van rapportagethema's om de kleuren van de visualisaties gelijk te houden. Probeer visualisaties uit te lijnen, zodat ze netjes naast elkaar staan, en visualisaties die vrijwel hetzelfde uitleggen bij elkaar te zetten. Gebruik slicers of de filters om gebruikers specifieker te laten zoeken en vermijd het plaatsen van teveel tekstvakken met uitleg. De formulenamen en visualisatietitels moeten immers al goed omschrijven wat ze laten zien.
“TIP! In Power BI kun je kun je het Relatie-tabblad gebruiken, vervolgens de formule selecteren en een beschrijving typen in het Eigenschappen-venster.”
Beschrijvingen van tabellen, velden en berekeningen
Hoe goed de titels en omschrijvingen ook zijn, soms krijg je vragen als: "Waar komt die data vandaan?" of "Hoe zit die formule in elkaar?" Om deze vragen te beantwoorden kun je in veel tools beschrijvingen toevoegen aan tabellen, velden en berekeningen. Zo kan de gebruiker door de cursor op bijvoorbeeld een berekening te zetten jouw beschrijving zien. Dit geeft gebruikers en collega's een duidelijk beeld van wat een formule doet. Het is belangrijk om in te schatten tot welk detail je de beschrijving moet invullen. Als de formule niet al te complex is, kan het handig zijn om de formule zelf in de beschrijving te zetten. Vergeet niet om de beschrijving regelmatig bij te werken.

Wat is je doel?
Onthoud tot slot dat de keuze voor een visualisatie afhangt van het doel: wil je imponeren met een sierlijk dashboard of juist snel en efficiënt informatie overbrengen? Vaak is het laatste belangrijker dan het eerste. Met deze tips kun je de beste visualisaties kiezen voor jouw situatie en de informatie.
Rik Heijmann