Power BI in vogelvlucht

maandag 10 januari 2022

Dit is het eerste blogartikel van de serie Power BI. In deze blogs gaan we in op de belangrijkste onderdelen van Power BI en hoe jij Power BI in kunt zetten binnen jouw organisatie. Denk hierbij aan interessante functionaliteiten, best practices en meer. In de komende weken komen meerdere blogartikelen online dus bezoek ons blog regelmatig om aan de slag te gaan met de nieuwste en populairste functionaliteiten van Power BI!


Tegenwoordig draait alles om gegevens. En zakelijke beslissingen worden niet gebaseerd op meningen, maar op feiten. Gelukkig laten collega’s je niet in de steek en sturen ze allerlei rapporten, spreadsheets, e-mails, zelf gemaakte grafieken en ga zo maar door. Naarmate de hoeveelheid gegevens toenemen, wordt het steeds moeilijker om snel de informatie te vinden die je nodig hebt. En dan is het nog maar de vraag of je nog wel over de meest recente informatie beschikt.

Heb je onze pagina over Power BI al gelezen? Dan weet je wat Power BI is en wellicht heb je al vragen hoe je Power BI in kan zetten binnen jouw organisatie. Maar voor je meteen aan de slag gaat met je eerste dashboard, is het goed een stapje terug te doen en te kijken hoe Power BI is opgebouwd. Power BI is meer dan alleen een desktop applicatie die je op je laptop kunt installeren.

Power BI is een verzameling aan connectoren, softwareservices en apps. De connectoren stellen de gebruiker in staat om niet-gerelateerde gegevensbronnen samen te brengen. Zo kun je gegevens uit bijvoorbeeld een ERP systeem samenbrengen met Excel, Google Analytics, csv-bestanden, datawarehouses en ga zo maar door. Al deze gegevens kun je tot leven laten komen in visualisaties die met elkaar kunnen interacteren. Dit stelt jou in staat om de belangrijkste bedrijfsgegevens in een oogsopslag inzichtelijk te maken.

power-bi.png

power-bi-environments.png

Waar is Power BI uit opgebouwd?

Het meest eenvoudige antwoord is als volgt:

  • Power BI Desktop (de applicatie die je wellicht al geïnstalleerd hebt op je eigen desktop/laptop)
  • Power BI Service (de online omgeving van Power BI)
  • Power BI Mobile (de mobiele app voor op de smartphone)

Welk onderdeel is voor mij interessant?

De drie onderdelen van Power BI zijn in het leven geroepen om zakelijke inzichten te creëren, delen en te analyseren op een manier die aansluit bij jouw rol binnen de organisatie. Welk onderdeel van Power BI voor jou het meest interessant is, hangt af van de rol die je binnen een organisatie hebt.

Als ontwerper van rapporten en dashboards ben je bezig om dashboards op te zetten en inzichten te creëren voor collega’s. Als eindgebruiker ontvang je rapporten en dashboards van collega’s die je in de Power BI Service kunt raadplegen. Of misschien ben je veel onderweg en heb je geen tijd om via een laptop naar de Power BI Service te gaan. Dan is Power BI Mobile voor jou interessant. Of je Power BI gebruikt als tool om dashboards te bouwen of als analyse-tool hangt dus af van jouw rol binnen de organisatie. Uiteindelijk zit de kracht in het kunnen delen van inzichten met jouw collega’s. Hierop is de licentiestructuur van Power BI gericht.


Wat kost het?

Power BI werkt met een drietal licenties die gericht zijn op de grootte van de organisatie en de manier waarop je Power BI binnen de organisatie wilt gebruiken. De standaardlicentie is gratis waarmee je de volledige Power BI Desktop functionaliteit beschikbaar krijgt. Zo kun je kijken of Power BI iets voor je is en hoe je het binnen jouw organisatie in kunt zetten. De Power BI Pro licentie kost € 8,40 per gebruiker per maand en stelt jou in staat om de door jou gecreëerde inzichten te delen met collega’s. Dit is een stuk goedkoper dan vergelijkbare rapportagetools en zo kun je Power BI zo breed inzetten als je zelf wilt. Voor de organisaties met een groot aantal gebruikers is de Premium licentie in het leven geroepen. Deze licentie richt zich minder op het aantal gebruikers en meer op de servercapaciteit die je nodig hebt.

power-bi-costs.png

Zelf beginnen met Power BI

Kort samengevat is Power BI Desktop een gebruiksvriendelijke tool waar je gratis mee kunt starten. Het verzamelen, analyseren en delen van inzichten staat centraal en hierin biedt Power BI een stabiele cloud-based oplossing. Mede door zijn gebruiksvriendelijkheid (ook voor gebruikers zonder technische achtergrond) is Power BI door Gartner verkozen tot marktleider.

Mocht je na dit artikel geïnteresseerd zijn, dan kun je dus gratis zelf met Power BI aan de slag. Power BI is via de Microsoft website te downloaden. Veel succes!

De afbeeldingen die gebruikt zijn in dit artikel zijn afkomstig van Microsoft