Duidelijk inzicht in data bij Showdown Displays Europe

Met Jet Analytics en Power BI
Kantoor Archin

Showdown Displays Europe

Een van de mooiste aspecten van ons werk zijn de tevreden klanten. En deze keer willen wij je graag iets meer vertellen over Showdown Displays Europe (voorheen bekend als Promic B.V.) in Nederweert. Deze organisatie levert al 10 jaar mobiele presentatiesystemen en is actief in heel Europa. De laatste jaren is de organisatie aanzienlijk gegroeid en in 2020 heeft Promic haar krachten gebundeld met zusterbedrijf Jansen Display onder een nieuwe naam: Showdown Displays Europe. Behalve de groei van de organisatie betekende dit ook een groei van de systemen en de hoeveelheid data.

In deze blog nemen we je mee in het opzetten, uitvoeren en resultaat van een Business Intelligence project!

Showdown Displays Europe

“Wat ik hierin zelf als erg prettig heb ervaren, is de samenwerking met Archin. -- Ik ben erg tevreden met het eindresultaat van dit project.” Robbin Kees - Showdown Displays Europe

Krachten van Jet Analytics & Power BI bundelen

In de oorspronkelijke opzet werd alle data binnen Power BI samengevoegd, getransformeerd en gevisualiseerd. Het onderhoud en beheer kostte echter steeds meer tijd en het werd al snel duidelijk dat dit geen stabiele basis was voor de toekomst. Hierin bood het product Jet Analytics een uitkomst doordat hiermee een centraal datamodel kon worden ingericht. Met dit centrale datamodel haal je de complexiteit van data-optimalisatie weg bij Power BI en maak je optimaal gebruik van de kracht van beide tools.

Power BI

Wij vinden dat een gebruiker zich moet kunnen richten op het analyseren van de cijfers in plaats van het bij elkaar brengen en transformeren van data. Ook bij Showdown Displays Europe was, mede door de uitbreiding van de organisatie en toename van de informatiestromen, behoefte aan een gecentraliseerd datamodel. Door het creëren van een datawarehouse omgeving, hoeft de eindgebruiker zich geen zorgen te maken over de kwaliteit en volledigheid van de data. Sterker nog, met een visualisatietool naar keuze kan de eindgebruiker meteen aan de slag.


Aanpak

Uiteraard is het belangrijk om vanaf het eerste moment goed samen te werken. Iedere organisatie is anders en juist dat wat een organisatie uniek maakt, is voor ons enorm belangrijk om te weten. Zoals bij ieder Business Intelligence project, beginnen we met een inventarisatie van de informatiebehoeften. Deze behoeften zijn belangrijke input voor ontwikkelkeuzes die we binnen het project maken. De processen die een organisatie uniek maken, hebben hun effect op de onderliggende inrichting van het datamodel. Aan ons dus de taak om dit boven water te krijgen. Zodra de wensen en de informatiebehoeften helder zijn, kunnen we gaan bouwen!

Zoals reeds vermeld, gebruiken we Jet Analytics om het centrale datamodel mee in te richten. Met deze tool kunnen we meerdere databronnen (systemen) ontsluiten en de beschikbare data optimaliseren voor analyse. Waar nodig corrigeren we de data of vullen we deze nog verder aan. Dit resulteert uiteindelijk in een zogenaamd semantisch model, dat door iedereen in de business herkenbaar en bruikbaar is. Mensen met toegang tot deze data kunnen nu met Power BI een live verbinding maken met dit model zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over relaties leggen, onduidelijke veldnamen, berekeningen maken en ga zo maar door. Dit bespaart om termijn veel tijd.


De ervaring van Showdown Displays Europe met Archin

We hebben Showdown Displays Europe gevraagd ook hun ervaring met ons te delen. Hoe is volgens hen het project verlopen?

“Dit scheelt mij een hoop ontwikkeltijd. Naast de vooruitgang qua ontwikkeltijd, is ook de performance van het data model geoptimaliseerd.” Robbin Kees - Showdown Displays Europe


Robbin Kees van Showdown Displays Europe aan het woord

Mijn naam is Robbin Kees en mijn functie binnen Showdown Displays Europe is Business Performance Specialist, waar met name de Business Intelligence tak onder valt. Binnen de afdeling hadden we de overweging al meermaals gemaakt om de data te centraliseren middels een datawarehouse. Uiteindelijk is dit er nooit van gekomen, tot dat we er naar mijn idee echt niet meer onder uit konden, de situatie waarin we recent zaten. Door de snel groeiende hoeveelheid data was de oplossing waarin de data in Power BI werd samengevoegd niet meer werkzaam. Even een query aanpassen zat er niet meer in, deze query had meerdere uren nodig om verwerkt te worden. Daarnaast kregen we ook een hele hoop extra data door de samenvoeging van Promic en Jansen. Beide bedrijven werkte met een eigen ERP. Deze data moest worden opgeslagen op een centrale plek, zodat hier in de toekomst makkelijk op geanalyseerd en gerapporteerd kon worden.

Eenmaal het project opgestart, ging het snel. Binnen enkelen weken was er al een eerste versie van het model opgezet en konden we dit gaan finetunen. Wat ik hierin zelf als erg prettig heb ervaren, is de samenwerking met Archin. Zoals hierboven al eerder beschreven, deden we dit samen, we dachten samen na over hoe we verschillende vraagstukken het beste konden realiseren binnen het model. Dit zorgde ervoor dat we snel voortgang boekte en de bedachte oplossingen ook daadwerkelijk geschikt waren voor Showdown Displays Europe.

Ik ben erg tevreden met het eindresultaat van dit project. Doordat ik veelal bezig ben met het ontwikkelen van rapportages in Power BI, merkte ik de resultaten van dit project vrijwel direct. Als ik bepaalde measures wil toevoegen, voeg ik die nu eenmalig toe aan het data warehouse en deze kan ik vervolgens overal aanroepen. Dit scheelt mij een hoop ontwikkeltijd. Naast de vooruitgang qua ontwikkeltijd, is ook de performance van het data model geoptimaliseerd. Hierdoor zijn we een stuk flexibeler geworden in het maken van aanpassingen en het inplannen van data refreshes.

Ik wil Archin bedanken voor de prettige samenwerking en het eindresultaat dat is neergezet. Dit biedt Showdown Displays Europe duidelijke data inzichten en nog meer mogelijkheden op Business Intelligence gebieden.

Robbin Kees

Meer informatie?

We zijn trots op het resultaat en de oplossing die we Showdown Displays Europe hebben kunnen bieden! Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Of ben je geïnteresseerd in wat we met onze diensten voor jouw organisatie kunnen betekenen? Dan komen we graag met je in contact!

Industriestraat 11 5961PG Horst

085 486 4110