Artificial Intelligence

Wat is het en wat kan het voor ons betekenen?
Kantoor Archin

Wat is AI en wat kan het voor ons betekenen?

Siri, Alexa, Tesla, robotstofzuigers, ChatGPT. De kans is groot dat je hier wel iets van kent of over hebt gehoord. Dit zijn voorbeelden van bekende AI-implementaties. Maar wat betekent AI eigenlijk?

Artificial Intelligence

AI staat voor Artificial Intelligence, oftewel in het Nederlands: Kunstmatige Intelligentie. Het is eigenlijk het nabootsen van menselijke intelligentie in computers en machines. Met behulp van AI kunnen machines leren van data en denken door patronen te herkennen. Dit stelt ze in staat om taken uit te voeren op een manier die vergelijkbaar is met hoe mensen dit doen.

Het idee achter AI is dat machines kunnen leren van ervaring en data, zonder dat ze steeds geprogrammeerd hoeven te worden. Ze kunnen patronen herkennen, voorspellingen doen en problemen oplossen. Dit gebeurt vaak met behulp van technieken zoals machine learning, waarbij computers worden getraind met grote hoeveelheden gegevens.

Hoe helpt AI ons?

Door middel van AI is het mogelijk om intelligente tools te ontwikkelen die ons ondersteunen bij het schrijven van code. Zo zijn er code-suggestie- en autocompletion-tools die onze code aanvullen terwijl we typen. Deze tools begrijpen de context en kunnen gebaseerd op eerder geschreven code suggesties doen voor de volgende regels. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook het risico op typefouten en programmeerfouten. Maar ze zitten er ook wel eens naast, daarom zullen we altijd alert moeten blijven en de resultaten moeten blijven controleren.

Daarnaast helpt AI bij het bedenken van oplossingen. Soms zit je met een vraagstuk en weet je nog niet goed hoe je het aan moet pakken. Een goede zoekopdracht op Google is dan lastig. Met tools zoals ChatGPT is het niet nodig om een concrete zoekopdracht voor ogen te hebben; je kunt hier je verhaal doen en aan de hand van deze context “denkt” de tool met je mee.

AI heeft veel voordelen, maar het heeft ook uitdagingen. Het is verleidelijk om blindelings op AI te vertrouwen, maar niet alles wat voorgesteld wordt is altijd juist, vooral bij lastige vraagstukken. Het is belangrijk om te begrijpen dat AI grenzen heeft. AI werkt op basis van gegevens en patronen, dus als iets buiten de gegevens valt, kan het moeite hebben om tot een werkende oplossing te komen. We moeten dus voorzichtig zijn en niet te hoge verwachtingen hebben van AI. Door te beseffen waar AI toe in staat is en niet, kunnen we slimmer gebruikmaken van AI wanneer het echt nuttig is.

Kortom, AI heeft een grote impact op ons werk. Het verbetert onze productiviteit en opent nieuwe deuren naar innovatieve toepassingen.

Tom van Vegchel

 

AI

Door AI gegenereerde afbeelding, geïnspireerd door deze blog!

Industriestraat 11 5961PG Horst

085 486 4110