Wat is een API?

Wil je weten wat een API is en wat je er mee zou kunnen?
Kantoor Archin

Alles over een API

Iedereen die zich ooit bezig heeft gehouden met een softwareapplicatie of integratie heeft de term API wel eens voorbij komen horen. Maar wat is nou eigenlijk zo’n API? Hoe spreek je het überhaupt uit en hoe kan een API jouw bedrijf verder helpen? In deze blog geef ik je antwoord op deze vragen.

Nou, vertel…

API is een afkorting voor Application Programming Interface. Een hele mond vol, maar daar zo meer over. Eerst de uitspraak. ‘Eej-pie-aaj’ op z’n Engels of ‘aapie’ op z’n Nederlands (🐒 om het makkelijk te onthouden). Het kan allebei en bij Archin weten we met beide termen precies wat je bedoelt.

Een API is een interface die het mogelijk maakt om tussen twee applicaties te kunnen communiceren. Het is als het ware een koppeling die een brug slaat tussen twee applicaties.

Als deze twee systemen met elkaar moeten communiceren, dan moet de ene applicatie (A) gebruik maken van de API van applicatie (B). De ontwikkelaar van applicatie B zal de API dan opzetten en documenteren in de vorm van een handleiding. De ontwikkelaar van applicatie A kan hier gebruik van maken en op die manier een koppeling opzetten tussen A en B.

API

Een API is een interface die het mogelijk maakt om tussen twee applicaties te kunnen communiceren.

Restaurant

Een veelgemaakte vergelijking om een API uit te leggen is een restaurant. Stel je voor, je zit in een restaurant en wilt iets te eten bestellen. Je checkt de menukaart en maakt de keuze voor die lekkere steak. Je bestelling geef je door aan de ober.

De ober neemt dit op en geeft dit uiteindelijk door aan de keuken. Digitaal via een kassasysteem of gewoon via een geschreven bon. De keuken ontvangt vervolgens je bestelling en gaat er mee aan de slag. Zodra de keuken je bestelling klaar heeft, geven zij dit door aan de ober. Hij brengt uiteindelijk de bestelling naar je tafel.

In dit voorbeeld kun je de ober beschouwen als API. Hij vormt de brug tussen jou (de klant) en de keuken. Jij weet niet wat er in de keuken gebeurt en de keuken weet niet wie er in het restaurant zit. Zolang de communicatie via de ober/API maar goed verloopt; kun jij genieten van die lekkere steak.

Ober in een restaurant

Praktijkvoorbeelden

Het gebruik van een API is niet meer weg te denken in de huidige wereld. Waar vroeger applicaties vaak gesloten waren en op zichzelf stonden; zie je nu steeds meer dat applicaties aan elkaar gekoppeld worden en elkaar aan kunnen vullen.

Enkele voorbeelden uit de praktijk:

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos en bieden tal van applicaties tegenwoordig de mogelijkheid om te koppelen via een API.

‘Eej-pie-aaj’ op z’n Engels of ‘aapie’ op z’n Nederlands, wij snappen wat je bedoelt.

Techniek

Een API is een standaardterm, maar de daadwerkelijke invulling is flexibel. Er zijn wel diverse standaarden op de wereld, maar het is aan de ontwikkelaar om te bepalen hoe de API werkt en hoe deze gebruikt kan worden.

Een veelgebruikte vorm is een webservice. Dit is een API die online beschikbaar gesteld wordt. Hiervoor wordt het standaard internetprotocol gebruikt. Daarboven op kom je vaak termen als REST en SOAP tegen; die vertellen iets over de technische implementatie van de API. Daarnaast moet er nog afgestemd worden in welke vorm of structuur de gegevens verwerkt worden. Veel gebruikte vormen daarbij zijn JSON en XML.

Als laatste, maar niet onbelangrijk, is de beveiliging van de API. Je kunt je voorstellen dat bepaalde API’s prima openbaar mogen zijn (zoals bijvoorbeeld het weer). Maar het gros van de API’s is privé waarbij je niet wilt dat iemand anders jouw data kan ophalen. De beveiliging (ook wel authenticatie genoemd) van de API wordt bepaald door de ontwikkelaar van de API. Ook dit wordt vastgelegd in afspraken en documentatie.

Software engineer aan het werk

Bij Archin krijgen we vaak de vraag of wij kunnen koppelen. Vaak vanuit een maatwerkapplicatie van onszelf, maar soms ook tussen twee afzonderlijke applicaties. De eerste vraag zal dan altijd zijn ‘Is er een API beschikbaar’? Op basis van de beschikbaarheid van een API en de bijbehorende documentatie kunnen wij bekijken wat er mogelijk is.

Meer informatie?

Hopelijk heb ik je met deze blog in vogelvlucht mee kunnen nemen in het term ‘API’. Mocht je nog vragen hebben of zoek je hulp bij het integreren van een API? Stuur me gerust een bericht!

Industriestraat 11 5961PG Horst

085 486 4110