Webapplicatie in de cloud

Over de cloud en webapplicaties
Kantoor Archin

Webapplicatie in de cloud

De tijd waarin je als bedrijf per definitie eigen hardware of zelfs een complete serverruimte nodig hebt om de benodigde software te kunnen gebruiken ligt allang achter ons. Volgens het CBS maakte in 2018 bijna de helft van de Nederlandse bedrijven gebruik van één of meerdere clouddiensten. Ter vergelijking: in 2016 was dat nog 35 procent.

De cloud?

De cloud. De term wordt al jaren gebruikt en we maken er dus veelvuldig gebruik van. Soms misschien zelfs zonder dat we ons er bewust van zijn. Maar wat houdt die cloud nou precies in? De cloud (ook wel cloud computing) is het op aanvraag beschikbaar stellen van hard- en software of gegevens via een netwerk van computers (servers) die met elkaar verbonden zijn en via het internet te benaderen zijn. Als gebruiker ben je geen eigenaar van de hard- en software van deze servers, en ben je dus ook niet verantwoordelijk voor het onderhoud. In de cloud kun je verschillende diensten afnemen, zoals opslag van bestanden, databases, software of rekenkracht. Deze diensten zijn schaalbaar en worden vaak afgerekend op basis van gebruik.

Binnen de cloud zijn verschillende varianten mogelijk. Er zijn verschillende aanbieders, zoals de grote spelers Amazon, Google en Microsoft, maar ook lokale leveranciers kunnen een cloudplatform aanbieden. We kennen drie verschillende vormen van de cloud:

  • IaaS (Infastructure as a Service)
    Alleen de infrastructuur wordt aangeboden, via bijvoorbeeld virtualisatie. Als gebruiker heb je de volledige vrijheid in keuzes voor hardware en software, maar ben je zelf verantwoordelijk voor de inrichting en het beheer.
  • PaaS (Platform as a Service)
    Hier wordt de onderliggende infrastructuur voor je geregeld en kun je je concentreren op de installatie en het beheer van je eigen applicaties.
  • SaaS (Software as a Service)
    Je neemt een applicatie af via de cloud. Denk hierbij aan e-mail, applicaties voor CRM of chatsoftware zoals Microsoft Teams.

De keuze voor een vorm is volledig afhankelijk van de wensen en eisen voor jouw dienstverlening. Meer vrijheid betekent meer verantwoordelijkheid en meer beheer. Veel gebruiksgemak betekent daarentegen weer minder controle en weinig mogelijkheden tot maatwerk.

Gebruik cloud-diensten Gebruik cloud-diensten volgens CBS

Webapplicatie in de cloud

Een webapplicatie is een applicatie die via een browser (zoals Chrome en Firefox) gebruikt kan worden. Het grote voordeel van een webapplicatie is dat je ‘m niet hoeft te installeren. De enige vereiste is dat je een internetverbinding hebt. Een webapplicatie kan een perfect voorbeeld van een SaaS-applicatie zijn.

Met een webapplicatie in de cloud heb je altijd en overal toegang tot je gegevens en kun je dus snel aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan buitendienstmedewerkers die maar zelden op kantoor te vinden zijn. Zij hebben via een tablet toegang tot alle benodigde gegevens. Of ’s avonds vanaf je luie stoel via je smartphone nog even de laatste cijfers checken.

De mogelijkheden voor een webapplicatie zijn tegenwoordig eindeloos. Zo kun je denken aan een applicatie om een specifiek bedrijfsproces te ondersteunen (zoals verkoop of planning) of een portal voor jouw klanten of leveranciers.

"Bijna de helft van alle Nederlandse bedrijven gebruikt de cloud" CBS, 2019

Nederlandse SaaS-applicaties Nederlandse SaaS-applicaties volgens Peak Capital

Is het wel veilig?

Kort antwoord: ja, mits goed ingericht. Maar dat geldt voor iedere vorm van beveiliging. Voor cloudproviders is het beveiligen van hun clouddiensten een primair proces. Door hun omvang hebben zij mogelijkheden om beveiliging toe te passen waar een normaal bedrijf meestal geen budget voor heeft. De servers worden automatisch up-to-date gehouden, er vindt monitoring plaats en alles werkt via beveiligde verbindingen.

Sla je persoonsgegevens op? Let er dan wel op waar deze gegevens komen te staan. Zorg ervoor dat jouw data opgeslagen wordt in een Europees datacentrum. Binnen Europa geldt namelijk een strenge privacywetgeving. Hiermee voldoe je op dat vlak alvast aan de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming).

Naast de standaardbeveiliging zijn er mogelijkheden om extra beveiliging in te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een VPN-tunnel. Hiermee zet je een extra versleutelde verbinding op tussen jouw locatie en je diensten in de cloud, zodat de diensten ook alleen maar te benaderen zijn vanaf die locatie. Ook kan in een applicatie two factor authentication (2FA) worden geïmplementeerd. Hierbij moet je als gebruiker tweestappen doorlopen om toegang te krijgen. Een voorbeeld is het inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord en daarna een extra controle code via SMS of een app op je smartphone.

Geen internetverbinding?

Tegenwoordig is internet een primaire levensbehoefte. Apparatuur wordt steeds betrouwbaarder en storingen komen niet heel vaak voor. Maar wat als je dan toch tijdelijk geen internet hebt en een applicatie in de cloud gebruikt?

Bij Archin kunnen we onze webapplicaties ook ontwikkelen voor offline gebruik. Geen internet? De belangrijkste delen van de applicatie blijven werken en zodra je weer verbinding hebt wordt de data gesynchroniseerd. Daarnaast kun je als bedrijf ook denken aan een back-upinternetverbinding, bijvoorbeeld via een andere provider of via 4G (en in de toekomst nóg sneller via 5G). Onze partners kunnen je hierbij helpen.

Meer weten over de cloud of geïnteresseerd in de mogelijkheden voor een webapplicatie voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op, we maken graag eens kennis!

Tom Drissen

Industriestraat 11 5961PG Horst

085 486 4110