JD Edwards - Jet Analytics

Een Business Intelligence inrichting met JD Edwards en Jet Analytics
Kantoor Archin

Hoe Jet Analytics helpt bij het ontsluiten van data van JD Edwards

Jet Analytics is een product van insightsoftware waarmee je op een efficiënte en overzichtelijke manier een datawarehouse omgeving kunt inrichten. In de afgelopen maanden hebben we een eerste project gedraaid met Jet Analytics op een JD Edwards omgeving. JD Edwards is een ERP-pakket waarmee een breed scala aan bedrijfsprocessen zoals Finance, Projecten, Inkoop, Voorraadbeheer, CRM, Verkoop, Forecasting, Productie en Supply Chain Management wordt ondersteund.

JD Edwards

Case

Binnen de organisatie werd voor rapportagedoeleinden gebruik gemaakt van diverse data exports waarmee uiteindelijk rapportages konden worden samengesteld in Excel. Dit gaf weinig flexibiliteit aangezien de dataset vrij statisch was. Met de groeiende vraag naar informatie vanuit de organisatie begon dit steeds meer te wringen. De opdracht was dan ook om een flexibele dataomgeving te creëren die mee kon groeien met de informatiebehoefte binnen de organisatie.

Aanpak

Zoals altijd, beginnen we nieuwe projecten met een proof of concept. Dit geeft ons, maar ook de klant al in een vroeg stadium een beeld van de vervolgstappen die uitgevoerd dienen te worden. Voor de uitwerking van het proof of concept hebben we ons gebaseerd op het Sales model zoals dit binnen de organisatie reeds beschikbaar was.

Stap 1 is uiteraard het ontsluiten van de databron. Met de beschikbare SQL-connector in Jet Analytics is de database prima te benaderen. De benodigde tabellen en velden konden daarna eenvoudig worden toegevoegd aan het project.

Aangezien er nogal wat aanvullende logica in het Sales model zat, ging het meeste werk uiteindelijk zitten in de vertaalslag van deze logica naar het datamodel in Jet Analytics. Stap voor stap werden de diverse niveaus en databewerkingen toegevoegd aan het project.

Gaandeweg dit traject bleek dat de toegepaste logica en de vorm waarin de data beschikbaar kwam voldoende aanknopingspunten gaf om het project door te zetten. Na de nodige fine-tuning is uiteindelijk het volledige Sales model ondergebracht in een Sales cube en beschikbaar gesteld aan de organisatie. Een cube is een geoptimaliseerde databron die uitermate geschikt is op een flexibele manier rapportages en dashboards mee te bouwen.

Inmiddels wordt het project uitgerold naar meer dan 30 eindgebruikers en zijn er ook al uitbreidingen op het model toegepast. Aangezien er meerdere bedrijven worden gevoerd in de JD Edwards omgeving is ook de security op gebruikersniveau ingericht. Gebruikers krijgen dus alleen toegang tot de gegevens van bedrijven, regio’s of productgroepen waartoe zij gemachtigd zijn.

Vooralsnog wordt de cube voornamelijk gebruikt als bron voor JetReports (Excel Add-In). Uiteraard is het mogelijk om ook met andere rapportage tools (Power BI) deze data te visualiseren.

Jet Analytics

Meer informatie?

In deze case wordt slechts een klein gedeelte van de volledige BI-inrichting beschreven. Wil je meer informatie over wat er allemaal mogelijk is voor jullie organisatie met Jet Analytics en Jet Reports? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Industriestraat 11 5961PG Horst

085 486 4110